Fermentované ovesné vločky: posilovač imunitního systému
Proč namáčet ovesné vločky?
Fermentované ovesné vločky obsahují mnohonásobně vyšší počet laktobacilů než běžné jogurty. Tyto bakterie v našich střevech stimulují imunitu, brání usídlení patogenů, zajišťují vstřebávání živin a eliminaci toxických látek, tvoří energii pro střevní buňky, snižují riziko rakoviny a mnohé další.
Vločky obsahují betaglukany, ceněnou vlákninu podporující obranyschopnost a zdravý střevní mikrobiom, řadu aminokyselin pro budování svalů, vysoké množství fosfolipidů podporující zdravou funkci jater i dobrou paměť, vitamíny skup. B, důležitý vit. E, omega-3 a omega-6 nenasycené kyseliny, železo, vápník, fosfor a lecitin.
Namáčením, klíčením a fermentováním se připravuje celá řada (pseudo)obilovin, ořechů či luštěnin. Jedná se o tradiční metodu, která se používá od pradávna. Je sice časově náročnější, ale přináší spoustu výhod vypsané výše. Více o tradiční přípravě pokrmů se dočtete v knížce Vyživující tradice od Sally Fallon, která je doplněná spoustou receptů.
Správný postup na fermentované vločky
- Ovesné vločky namáčíme ideálně v kefíru (mléčném, vodním nebo kokosovém), protože obsahuje desítky druhů probiotik. Jogurt ve srovnání s kefírem obsahuje pouze dva druhy probiotik. Mléko neobsahuje žádná probiotika. Kefír je proto nejvhodnější volba pro přípravu fermentovaných vloček.
- Vločky fermentujeme nejméně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
- Vše smícháme a necháme přes noc na kuchyňské lince.
- Ráno přidejte ovoce a další suroviny dle chuti. Ořechy a semínka můžete nechat s vločkami namáčet už od večera.
Kaše fermentovaná přes noc, neboli overnight oats jsou:
- snadno stravitelné,
- probiotické i prebiotické,
- mají nízký glykemický index,
- mohou být vegan, bez mléka, bez lepku či low carb,
- zdravé a velmi jednoduché.
Není divu, že jsou základem výživy atletů, kulturistů a silových sportovců. Normalizují hladiny cukru a tuků v krvi, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, podporují nervovou soustavu, pomáhají při hubnutí a problémech zažívání.
Samozřejmě osoby s celiakií nebo intolerancí na lepek můžou použít bezlepkové ovesné vločky a nafermentovat je úplně stejně.
A navíc – fermentované ovesné vločky přes noc znamenají vstát k hotové snídani! (A večer to máte za minutku :))
Recept na fermentované ovesné vločky
Ingredience na 2 porce:
- 30 g ovesných vloček
- 300 ml kefíru (mléčného, vodního či kokosového)
- 20 g semínek (konopných, chia, sezamových, dýňových, lněných či slunečnicových)
- koření (skořice, vanilka, perníkové koření, citronová kůra)
- ovoce (čerstvé nebo zavařené)
- pistáciové máslo
- sušené bio moruše
- Ajala Elixír (opravdová bio čokoláda)
- pražené kokosové chipsy nebo bio kokosové chipsy v čokoládě
Postup:
- Velká semínka pomelte na menší kusy, lněné semínka umelte na mouku, smíchejte s vločkami a namočte do kefíru.
- Přidejte koření, zavřete do krabičky nebo přikryjte utěrkou a nechte přes noc na lince.
- Ráno přidejte do kaše ovoce, pistáciové máslo, ajala elixír a dobrou chuť.
Více na : https://www.wugi.cz/a/fermentovane-ovesne-vlocky-posilovac-imunitniho-systemu